Pomysłów na atrakcyjne benefity dla pracowników jest niezwykle dużo. Problem pojawia się wtedy, gdy firmowy budżet pozwala na włączenie do pakietu zaledwie kilku z nich. Jak wybrać te benefity, z których zadowoleni będą wszyscy pracownicy? Nie będziemy Cię oszukiwać, to niezwykle trudne zadanie, ponieważ potrzeby każdego z nich są zwyczajnie różne. Dlatego warto sięgać po sprawdzone i bezpieczne rozwiązania. Jednym z nich są posiłki dla pracowników! Bez względu na to czy będą finansowane przez pracodawcę w pełni czy częściowo, z pewnością zadowolą niejednego pracownika. W końcu wszyscy lubimy zjeść i to zjeść dobrze.
Posiłki dla pracowników – jaki rodzaj świadczenia wybrać?
Możliwości jest wiele. Wszystko zależy od tego jak duża jest nasza firma, gdzie się mieści oraz jaki budżet jesteśmy w stanie wygenerować. Wydaje się, że najprostszym rozwiązaniem jest otwarcie własnej stołówki zakładowej. Rzeczywiście, sprawdza się to znakomicie, jednak głównie w przypadku dużych firm, które zwyczajnie mogą sobie na to pozwolić. Często jednak i dla nich prowadzenie własnej stołówki staje się kwestią problematyczną. To dla pracodawcy dodatkowy obowiązek związany z jej obsługą i nadzorowaniem oraz etaty, które trzeba opłacić. W takim wypadku warto skorzystać z usług doświadczonej firmy zewnętrznej, która zagwarantuje profesjonalne prowadzenie lokalu lub obsługę kantyny zakładowej i linii wydawczej. W ten sposób zaoszczędzamy czas i wbrew pozorom pieniądze, jednocześnie zapewniając pracownikom zadowolenie i poczucie bezpieczeństwa.
Kolejną możliwością jest zamawianie posiłków do miejsca pracy i korzystanie z cateringu zewnętrznego. Taki rodzaj świadczenia gwarantuje pracownikom możliwość wyboru i różnorodność dań. Dzięki temu każdy z nich jest w stanie zamówić dokładnie to, co lubi i na co akurat ma ochotę. To opcja szczególnie istotna z perspektywy osób z nietolerancjami pokarmowymi oraz wegan i wegetarian, którzy ze względów zdrowotnych, ideologicznych lub wyznawanych wartości unikają określonych produktów w diecie. Taka różnorodność często byłaby niemożliwa w przypadku wydawania obiadów bezpośrednio z ramienia firmy. Głównie ze względów finansowych – przygotowanie szerokiej oferty dań każdego dnia jest wyjątkowo kosztowne.
Jeśli nasza firma znajduje się w pobliżu lokali gastronomicznych możemy także zapewnić pracownikom karty lub bony, dzięki którym za pomocą porozumienia z restauracjami zapłacą za posiłek lub otrzymają odpowiednią zniżkę. Szczególnie dobrze sprawdza się to w przypadku biurowców, w których często znajdziemy stołówki i restauracje. Jest to spore udogodnienie, z którego mogą korzystać pracownicy wielu różnych firm bez konieczności opuszczania miejsca pracy. Jest to wygodne, zaoszczędza czas i siły, które w innym przypadku pracownik musiałby przeznaczyć na dotarcie do lokalu zewnętrznego.
Warto również zapewnić pracownikom stały dostęp do napojów. Czy to dzięki ekspresowi do kawy, z którego każdy może korzystać, lodówki zapełnionej wodą i sokami, czy zwyczajnemu automatowi.
Pamiętajmy, że w przypadku każdej opcji finansowanie posiłków oraz napojów przez pracodawcę może być całościowe lub częściowe. Przed podjęciem decyzji warto oszacować na jaki wydatek może pozwolić sobie firma i wówczas zdecydować czy jesteśmy w stanie pokrywać całościowe koszty posiłków. Zapewniamy jednak, że pracownicy również będą zadowoleni, jeśli zdecydujemy się na częściowe pokrywanie kosztów, a więc dofinansowanie posiłków. To dla nich spora oszczędność czasu i pieniędzy, która z pewnością będzie dodatkowym motywatorem do działania.
Posiłki dla pracowników – zalety dla pracodawcy
Zwiększenie wydajności pracowników
Benefit w postaci posiłków dla pracowników gwarantuje korzyści obu stronom. Badania Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) wskazują, że regularność posiłków w pracy gwarantuje zwiększenie efektywności pracowników o 20%. Jest to niezwykle korzystne dla pracodawcy, który przecież oczekuje określonych wyników.
Oszczędność środków
Być może wyda Ci się to nieprawdopodobne, ale inwestowanie w pracownika dodatkowych środków tak naprawdę się zwraca i to często z nadwyżką! Jak to możliwe? Między innymi dzięki oszczędności czasu. Jeśli zapewnisz pracownikowi posiłek w miejscu pracy, nie będzie on musiał opuszczać firmy, a dzięki minutom, które zaoszczędzi, będzie w stanie szybciej wrócić do swoich obowiązków. Co więcej, każdy kto prowadzi biznes wie, ile trzeba włożyć czasu i pieniędzy w szkolenie nowego pracownika. To bardzo kosztowne i istnieje ryzyko, że nigdy się nie zwróci jeśli nowy pracownik szybko zrezygnuje. Co innego zapewnienie benefitów pracownikowi, który współpracuje z nami od lat. Posiada doświadczenie, umiejętności i wiedzę o firmie. Chcesz, aby z Tobą został? Musisz go jakoś przekonać. Wbrew pozorom benefity są także dużo tańsze niż ewentualne podwyżki, a przy odpowiednich dopłatach do posiłków możemy ubiegać się o zwolnienie ze składki ZUS. Nadal nie jesteś przekonany?
Budowanie lojalności i wizerunku firmy
W takim razie wspomnimy Ci jeszcze o tym, ile możesz zyskać dla wizerunku firmy. Już podczas przeglądania ogłoszeń o pracę, potencjalny pracownik zwróci uwagę na te, które poza wynagrodzeniem oferują dodatkowe świadczenia. Zwykle jest to równoważne z pozycją, którą zajmuje firma oraz świadczy o jej postępowości. To oczywiste, że kiedy poza wynagrodzeniem mamy możliwość uzyskania dodatkowego bonusu, zdecydujemy się na tę, konkretną ofertę. W ten sposób nie tylko budujesz swoją konkurencyjność dla potencjalnych kandydatów, ale również wzmacniasz lojalność osób, które już dla Ciebie pracują. Odpowiednie benefity sprawią bowiem, że pracownik poczuje się doceniony i będzie miał dodatkową satysfakcję z wykonywania swojej pracy.
Posiłki dla pracowników – zalety dla pracownika
Budowanie więzi i integracja
Relacje jakie panują pomiędzy pracownikami w firmie są niezwykle ważne. Dużo lepiej pracuje się przecież w przyjaznej atmosferze, gdzie każdy nastawiony jest na pracę zespołową. Jednak w ciągu dnia roboczego często trudno jest znaleźć czas na rozmowę z kolegami i zbudowanie wzajemnego zaufania. Taką możliwość dają przerwy obiadowe, zwłaszcza jeśli gromadzą wszystkich w jednym miejscu i nikt nie jest zmuszony opuszczać miejsca pracy, żeby kupić lunch.
Oszczędność czasu i pieniędzy
Tylko pomyśl ile czasu jesteś w stanie zaoszczędzić każdego poranka jeśli nie musisz szykować kanapek do pracy. Co najmniej 15 min dłuższy sen to chyba przyjemna perspektywa? Dodatkową korzyścią jest oszczędność pieniędzy. Dzięki pełnemu, bądź częściowemu finansowaniu posiłków przez firmę, możesz spożywać posiłki jak z restauracji każdego dnia, nie wydając przy tym fortuny.
Regeneracja
Przerwa obiadowa powinna być momentem, kiedy odpoczywasz i regenerujesz siły. Gwarantowany, pożywny posiłek „na miejscu” zdecydowanie to ułatwia. Zwłaszcza, kiedy jest odpowiednio zbilansowany i dostarcza Ci wszystkich składników, których potrzebujesz, by wrócić do pracy jeszcze bardziej zmotywowany!
Posiłki dla pracowników są więc doskonałym, a przede wszystkim sprawdzonym pomysłem na benefit pozapłacowy. Gwarantują zainteresowanie potencjalnych kandydatów, jak i zwiększenie lojalności obecnych pracowników, szczególnie wartościowych z perspektywy firmy. Budują pozytywny wizerunek i zapewniają zwrot kosztów, dzięki możliwości korzystania z ulg podatkowych. Jeśli jednak nadal się wahasz, napisz do nas! Chętnie odpowiemy na Twoje pytania i podpowiemy rodzaj świadczenia najlepszy dla Twojej firmy!