Coraz większe zainteresowanie zdobywa możliwość skorzystania z dofinansowania do posiłku w miejscu pracy. To wygodna opcja dla wszystkich osób, które nie mają czasu gotować w domu, nie lubią tego robić lub nie opłaca im się to ze względów finansowych. Rosnąca inflacja, ogólny wzrost kosztów życia oraz artykułów spożywczych sprawiają, że często samodzielne przygotowywanie obiadów związane jest z naprawdę dużymi wydatkami, a co więcej, trudno kupić akurat tyle, ile w istocie się potrzebuje. Niestety skutkuje to w wielu przypadkach wyrzucaniem jedzenia. Jak więc zaoszczędzić, dobrze zjeść, a przy tym nie marnować produktów? Znamy odpowiedź na te pytania. Rozwiązaniem będzie znalezienie oferty pracy z benefitem w formie dofinansowania do gotowych posiłków podczas godzin pracy. To już od dawna chętnie wybierana opcja, lecz od września 2023 roku stała się jeszcze korzystniejsza. Dlaczego? Wyjaśniamy!
Co się zmieniło w przepisach regulujących dofinansowanie posiłków dla firm?
Jeszcze do września 2023 roku pracodawca miał do dyspozycji 300 złotych przypadających miesięcznie na wyżywienie dla każdego swojego pracownika. Już wówczas ta możliwość cieszyła się dużym zainteresowaniem wśród zatrudnionych kadr. W obliczu inflacji i związanego z nią wzrostu cen produktów oraz kupna gotowych do spożycia dań ta kwota nie okazała się duża, a często po prostu niewystarczająca. Z tego powodu powstały nowe projekty. Zmiana nieopodatkowanej puli, którą pracodawca może miesięcznie wykorzystać na wyżywienie pracownika, miała od początku września 2023 wynosić już nie 300, lecz 450 złotych, i tak też się stało. To szansa na zaoferowanie swoim kadrom benefitów, które przyniosą im zauważalne korzyści. Jak wynika z przeprowadzanych ankiet, wiele osób uważa możliwość zjedzenia obiadu dofinansowanego przez firmę za czynnik, który zachęca ich do wyboru konkretnej oferty zatrudnienia. Jesteś szefem i zastanawiasz się, czy wprowadzić taką opcję wśród swoich kadr? Już dziś poznaj najważniejsze plusy podjęcia tej decyzji.
Jak wykorzystać kwotę dofinansowania?
Choć dla wielu pracodawców i pracowników sprawa pozostaje jasna, istnieje mimo wszystko kilka kwestii, które warto poruszyć, by odkryć wszelkie korzyści wyboru tego benefitu. Zdarzają się pytania o możliwość wymiany tej kwoty na ekwiwalent pieniężny. Nie jest to dopuszczalne, bowiem suma, która została wyznaczona jako wolna od oskładkowania, musi być spożytkowana na posiłki konsumowane podczas godzin pracy. Kto się na to nie zdecyduje, nie może w zamian żądać jej wypłaty na inne cele. Dostępnych jest natomiast kilka sposobów na zapewnienie pracownikom
obiadów w miejscu zatrudnienia lub w jego bliskiej okolicy. Mogą oni otrzymać kupony, talony, bony lub też karty żywieniowe, które upoważniają do zakupu gotowych dań, lecz nie produktów służących do ich przygotowania. Jeśli chodzi o realizację tego typu benefitów, pracownicy korzystają jedynie z punktów gastronomicznych, takich jak bary, restauracje czy ewentualnie placówki handlowe.
Coraz popularniejsze staje się również zainwestowanie we własną stołówkę w
miejscu pracy.
Czy opłaca się zainwestować w kantynę w siedzibie swojej firmy? To wbrew pozorom proste zadanie, a korzyści, które przynosi, doceniają zarówno pracodawcy, jak i pracownicy. Przede wszystkim to nieustanny dostęp do świeżych posiłków. Nie ma potrzeby opuszczania budynku firmy, aby zjeść coś pysznego w porze lunchu. Co więcej, podczas posiłków spotkać można swoich kolegów i koleżanki z innych biur oraz działów. To doskonała okazja do bliższego poznania się, nawiązania nowych znajomości i integracji, która nie byłaby możliwa, gdyby każdy udawał się do lokali gastronomicznych usytuowanych poza miejscem zatrudnienia. Rozwiązanie, jakim jest utworzenie w firmie swojej kantyny, zapewnia więc wygodę oraz sprzyja miłej atmosferze podczas spożywania posiłków. To zwykle bardzo opłacalna opcja, gdyż przygotowywanie większych ilości jedzenia dla dużej grupy osób może okazać się korzystniejsze, niż gdyby każda z nich stołowała się osobno. To dodatkowo oszczędność czasu – pracownicy mogą szybciej dotrzeć do stołówki w budynku, w którym pracują, niż do baru czy restauracji poza nim.
Czym wyróżniają się kantyny Secret Garden?
Aby mieć siły do pracy, kluczowe jest uzupełnianie ich choćby w formie pożywnego i pysznego obiadu. Jak wiadomo, podczas 8 godzin pracy każdego może dopaść głód. Tak więc warto wykorzystać przerwę w obowiązkach na zjedzenie wyjątkowego posiłku. Spośród wielu dostępnych ofert opłaca się wybrać tę przygotowaną przez Secret Garden. To gwarancja najlepiej dobranych, świeżych i zdrowych produktów, respektowania różnych norm żywieniowych wraz ze zgłoszonymi ograniczeniami oraz prawdziwa harmonia smaków. W Secret Garden posiłki są przygotowywane według najwyższych standardów, pracownicy nie muszą się więc obawiać o ich jakość. Nie tylko mogą zjeść pysznie, lecz również zdrowo i pełnowartościowo. To zupełnie nowa odsłona stołówki, którą zdecydowanie warto odkryć i sprawdzić! Już dziś wykorzystaj możliwość dofinansowania posiłków dla pracowników w kwocie 450zł miesięcznie na każdego z nich i postaw na własną kantynę w siedzibie swojej firmy.
Chcesz dowiedzieć się więcej?
Zadzwoń 514 392 942 lub napisz na adres e-mail: lukasz.pelowski@secretgarden.pl